مجله پزشکی دکتر حصارکی

این سایت مطالب علمی و کاربردی پزشکی را با استناد به منابع معتبر در دسترس کاربران قرار می‌دهد.

هشدار متخصص قلب: عفونت‌های درمان‌نشده کودکی، دریچه‌های قلب را در میانسالی تهدید می‌کند

عفونت‌های درمان‌نشده در کودکی، تهدیدی برای دریچه‌های قلب در میانسالی

یک متخصص قلب و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نسبت به عواقب بلندمدت عفونت‌های باکتریایی درمان‌نشده در دوران کودکی هشدار داد و گفت: عفونت‌های چرکی اگر به موقع با آنتی‌بیوتیک درمان نشوند، می‌توانند سه تا چهار دهه بعد به تنگی دریچه قلب منجر شوند و فرد را در میانسالی به عمل جراحی نیازمند کنند.

به گزارش دریافتی، دکتر حسن نسیمی با تأکید بر ضرورت توجه به سلامت قلب از سنین پایین، دو دسته اصلی بیماری‌های قلبی را بیماری‌های باکتریایی و ویروسی معرفی کرد و درباره مکانیسم تأثیرگذاری عفونت‌های کودکی توضیح داد.

عفونت‌های درمان‌نشده در کودکی، تهدیدی برای دریچه‌های قلب در میانسالی
عفونت‌های درمان‌نشده در کودکی، تهدیدی برای دریچه‌های قلب در میانسالی

عفونت‌های چرکی درمان‌نشده چگونه به قلب آسیب می‌زنند؟

دکتر نسیمی با اشاره به اینکه بیماری‌های باکتریایی معمولاً در کودکی و جوانی اثر می‌گذارند اما آثار مخرب آن‌ها ممکن است تا ۳۰ سال بعد ظاهر شود، اظهار داشت: هنگامی که کودکی دچار عفونت چرکی همراه با تب و تورم لوزه‌ها می‌شود و درمان آنتی‌بیوتیکی مناسب دریافت نمی‌کند، بدن علیه باکتری آنتی‌بادی تولید می‌کند. این آنتی‌بادی‌ها ممکن است سال‌ها بعد سلول‌های دریچه قلب را با عامل بیگانه اشتباه گرفته و به آن‌ها حمله کنند. این فرایند خودایمنی در نهایت به تخریب تدریجی دریچه‌ها و بروز تنگی دریچه قلب در میانسالی منجر می‌شود.

وی تأکید کرد: درمان به موقع با آنتی‌بیوتیک مناسب در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اولیه بروز علائم، تا حد زیادی از این عارضه جدی پیشگیری می‌کند. متأسفانه در بسیاری از موارد به دلیل تأخیر در تشخیص یا درمان، عفونت چرکی اثرات مخرب خود را بر بدن باقی می‌گذارد و فرد را در دهه‌های بعدی زندگی با مشکلاتی نظیر نیاز به تعویض دریچه یا بالن‌گذاری مواجه می‌کند.

ویروس‌های جدید و تهدید سلامت قلب حتی در افراد سالم

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در بخش دیگری از سخنان خود به تأثیر بیماری‌های ویروسی نوظهور بر قلب اشاره کرد و گفت: ویروس‌هایی مانند کرونا و انواع جدید آنفلوآنزا حتی افراد سالم و ورزشکار را نیز هدف قرار می‌دهند. مشاهده می‌شود که پس از یک سرماخوردگی ساده، برخی افراد دچار تنگی نفس می‌شوند که یک علامت خطر جدی است. درگیری لایه خارجی قلب (پریکارد) با درد قفسه سینه‌ای همراه است که با تنفس تشدید شده و هنگام خوابیدن افزایش می‌یابد، اما با نشستن بهبود پیدا می‌کند.

وی با هشدار نسبت به افزایش سکته‌های قلبی و مغزی در فصول سرد سال، به گروه‌های پرخطر به ویژه بیماران قلبی توصیه کرد حتماً واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند. تحقیقات مرکز قلب چمران نشان داده است که واکسیناسیون مقاومت بدن را در برابر بیماری‌های مؤثر بر قلب افزایش می‌دهد.

قاتل خاموش؛ فشار خون بالا و غفلت ایرانی‌ها از درمان

دکتر نسیمی در ادامه با اشاره به آمار نگران‌کننده فشار خون در کشور، این عارضه را “قاتل خاموش” نامید و اظهار داشت: شایع‌ترین علامت فشار خون بالا این است که علامت خاصی ندارد. در اغلب موارد، نخستین تظاهر این بیماری، سکته قلبی، سکته مغزی یا نارسایی کلیه است. متأسفانه از هر پنج زن ایرانی یک نفر و از هر چهار مرد یک نفر به فشار خون مبتلا هستند، اما کمتر از ۱۸ درصد بیماران تحت درمان صحیح قرار دارند. باقی بیماران یا درمان ناقص دارند یا اصلاً از بیماری خود بی‌خبرند و این وضعیت، ایران را در رتبه‌های بالای بروز سکته‌های قلبی و مغزی قرار داده است.

وی با بیان آمار تکان‌دهنده دیگری افزود: حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد سکته‌های مغزی، ۵۰ درصد سکته‌های قلبی و ۲۰ تا ۳۰ درصد موارد دیالیز ناشی از فشار خون بالاست. هر ۱۰ میلی‌متر جیوه افزایش فشار خون، می‌تواند خطر سکته قلبی را ۱۸ درصد، سکته مغزی را ۲۰ درصد و نارسایی کلیه را تا ۱۵ درصد افزایش دهد.

توصیه‌های کلیدی برای کنترل فشار خون و حفظ سلامت قلب

این متخصص قلب راهکارهای ساده اما مؤثری برای پیشگیری و کنترل فشار خون بالا ارائه داد:

  • پایش منظم: افراد زیر ۴۰ سال هر سه سال یک بار و افراد بالای ۴۰ سال سالانه فشار خون خود را اندازه‌گیری کنند. در صورت وجود سابقه خانوادگی، پایش باید از ۱۶ تا ۱۸ سالگی آغاز شود.
  • اصلاح سبک زندگی: کاهش وزن (هر ۱۰ کیلوگرم کاهش وزن می‌تواند فشار خون را به میزان قابل توجهی کاهش دهد)، ورزش هوازی روزانه (۲۰ دقیقه با ضربان قلب ۱۱۰ تا ۱۲۰) و مصرف میوه و سبزیجات سرشار از پتاسیم.

وی با اشاره به مصرف بسیار بالای نمک در کشور (حدود ۱۲ تا ۱۵ گرم در روز در مقایسه با میانگین جهانی ۴ تا ۴.۵ گرم) هشدار داد که انواع نمک‌های تزئینی مانند نمک دریا، صورتی یا آبی تأثیری در کاهش عوارض فشار خون ندارند و حتی ممکن است به دلیل ناخالصی‌ها مضر باشند.

واریس؛ معضل یک‌سوم ایرانی‌ها و راه‌های پیشگیری از آن

دکتر نسیمی در بخش دیگری از این گفت‌وگو به بیماری شایع واریس اشاره کرد و گفت: حدود ۳۰ درصد افراد جامعه به درجات مختلف به واریس مبتلا هستند. بی‌تحرکی، نشستن یا ایستادن طولانی مدت، چاقی و عوامل ژنتیکی از مهم‌ترین دلایل بروز این عارضه هستند.

وی توصیه کرد افراد دارای ریسک فاکتور با اصلاح سبک زندگی، انجام ورزش‌های هوازی، کاهش وزن و استفاده از جوراب واریس از پیشرفت بیماری پیشگیری کنند. روش‌های درمانی نوینی مانند رادیوفرکوئنسی، لیزر و اسکلروتراپی نتایج بسیار خوبی در درمان واریس داشته‌اند.

مجله پزشکی دکتر حصارکی

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *